Professionele services

Presentatie service

Heeft u als archiefinstelling, vereniging of onderzoeker genealogische gegevens die u als open data beschikbaar stelt?

Open Archieven is een website die genealo­gische gegevens doorzoekbaar maakt. Het is een innovatieve dienst die de mogelijkheden toont van het gebruik van open data en services. Het doel is een gebruikersvriendelijke, op open standaarden gebaseerde, meertalige website te realiseren die zowel op smartphone, tablet als laptop en PC goed toont. Lees ook de artikels die zijn geschreven over Open Archieven.

Open Archieven kan open data in verschillende machine leesbare vormen verwerken, van het downloaden van datadumps in CSV formaat tot het harvesten via OAI-PMH(A2A).

Open Archieven rekent geen kosten voor het harvesten, beschikbaar stellen op Open Archieven en aanbrengen van meer bezoekers!

Als u gebruik wilt maken van deze presentatie service neem dan contact op!

Open data leveranciers

Via de beschikbare gegevensset kunt u zien welke gegevens van welke archieven (via archief zelf of via bronbe­werking onderzoeker) worden aangeboden. Op de achtergrond pagina is tevens een overzicht van gebruikte bronnen en services weergegeven.


OAI-PMH(A2A) conversie service

Biedt u uw genealogische gegevens als open data aan in een formaat anders dan OAI-PMH(A2A)? Heeft u bijvoorbeeld geen geld voor een OAI-PMH koppeling maar kunt u de gegevens wel exporteren naar XML?

Door opname van deze gegevens in Open Archieven worden de gegevens automatisch beschikbaar via de Open Archives OAI-PMH data provider (op basis van A2A metamodel). Uiteraard bevatten de gegevens de juiste bronvermeldingen. Deze conversie service van bijv. CSV of XML export maakt integraal onderdeel uit van de presentatie service en is dus ook gratis.

Voorbeelden

Gemeentearchief Ede biedt via haar website een CSV bestand aan een index op hun gereconstrueerde persoonskaarten onder de titel Bevolking Gemeente Ede 1647 - 1913. Open Archieven heeft deze dataset ingelezen waardoor het vindbaar is door onderzoekers, zij kunnen deze gegeven inzien en -downloaden in PDF of GEDCOM formaat. De data is ook beschikbaar via de Open Archives OAI-PMH data provider waardoor de data op een gestandaardiseerde wijze geharvest kan worden. De OAI-PMH 'set' naam voor de gegevens van gemeentearchief Ede is 'gae'.

Streekarchief Langstraat Heusden Altena en Gemeentearchief Tholen hebben hun gegevens aangeleverd via XML die ze hadden verkregen via een export uit hun archiefbeheersysteem. Open Archieven heeft deze XML ingelezen waardoor deze nu zichtbaar is op Open Archieven en ook via de Open Archives OAI-PMH data provider is te harvesten als open data.


OAI-PMH test service

Heeft u uw leverancier opdracht gegeven om een publieke of afgeschermde OAI-PMH koppeling in te richten? Wilt u de kwaliteit hiervan laten controleren voordat u de koppeling openbaar maakt of beschikbaar stelt aan aggregatoren?

Door de opgebouwde infrastructuur en opgedane ervaring met Open Archieven (en 15+ jaar ICT ervaring) kan ik deze kwaliteitscontrole voor u uitvoeren. U hoeft de oplossing niet meer blind te accepteren en later via onderhoud & beheer te laten corrigeren! Na de oplevering door de leverancier licht ik de opgeleverde OAI-PMH koppeling door en breng rapport uit over:

  • het voldoen aan de gestelde requirements;
  • het voldoen aan de standaarden (OAI-PMH, EAD, A2A);
  • de juistheid en compleetheid van de koppeling van de genealogische gegevens.

Deze test service staat los van de presentatie service, dus u kunt uw OAI-PMH koppeling laten doorlichten zonder dat de gegevens worden geopenbaard.

Heeft u interesse in deze test service? Neem dan contact op zodat ik u een offerte op maat kan bieden!

Referentie

De OAI-PMH(A2A) koppeling van Erfgoed Leiden en omstreken (voorheen Regionaal Archief Leiden) is doorgelicht en gevonden issues zijn gerapporteerd. Vraag de ervaringen na bij Walther Hasselo.

Wat is open data?

Open data is data die vrij gebruikt kan worden, hergebruikt kan worden en opnieuw verspreid kan worden door iedereen - onderworpen enkel, in het uiterste geval, aan de eis tot het toe­schrijven en gelijk delen.

Bron: Open Data Handbook


Wat is OAI-PMH?

Het Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting (OAI-PMH) is een protocol ontwikkeld door de Open Archives Initiative en bedoeld om de metadata te verzamelen van entiteiten in archieven. OAI-PMH is een laag-drempelig mechanisme om uitwisseling tussen repositories van archieven te bewerkstellingen.

Technisch maakt OAI-PMH gebruik van het XML-protocol over HTTP, gebaseerd op het client-server­model. Aanbieders van data dienen de metadata in Dublin Core formaat te hebben, maar mag soms ook in ander XML-formaat, om het OAI-PMH-protocol te kunnen toepassen.

Bron: Wikipedia


Coret Genealogie

Deze professionele services worden aangeboden/uitgevoerd door Coret Genealogie.

Naast Open Archieven biedt Coret Genealogie ook de websites:


Coret Consultancy

Voor ondersteuning op het vlak van digitale zaken kunt u terecht bij Coret Consultancy:

  • Advies over onderwerpen als IT organisatie, zaakgericht werken, website ontwerp, collaboration tooling en open data;
  • Projectleiding bij IT implementatie trajecten;
  • Ondersteuning bij aanbestedingen, pakketselecties opstellen SLA's;
  • Kwaliteitscontrole van IT systemen ten aanzien van requirements, standaarden en beveiliging.

Zoek uw voorouders en publiceer uw stamboom op Genealogie Online via https://www.genealogieonline.nl/