Indexen » Ondertrouwregister

Beschrijving

Bij het Concilie van Trente (1545-1563) werden de Rooms-Katholieke kerken verplicht om naast de gegevens van de dopelingen ook huwelijken vast te leggen in registers. Na de Alteratie in 1578 namen de Protestanten de regels betreffende registratie van huwelijken over.

De wettige huwelijksvoltrekking diende vooraf te worden gegaan door de ondertrouw, het moment dat de aanstaande bruidegom en bruid aan de overheid officieel aangaven te willen gaan trouwen. Bij deze handeling werden de relevante personalia door een aantal schepenen vastgelegd in een ondertrouwregister. Daarna volgde een periode die drie zondagen omvatte. In deze kleine drie weken durende periode was het mogelijk voor familie of buitenstaanders bezwaar te maken tegen het voorgenomen huwelijk. Als er geen bezwaar werd gemaakt, ofwel "de geboden onverhinderd waren gegaan", kon er worden getrouwd.


Doorzoek de index op ondertrouwregisters


Deze index bevat 1,226,228 historische persoonsvermeldingen.


Bronnen

De ondertrouwregisters zoals online beschikbaar gesteld door Stadsarchief Amsterdam, Westfries Archief, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen zijn hier te doorzoeken.

Voorbeeld

Scan
Klik op de afbeelding om dit voorbeeld te bekijken.

Find your ancestors and publish your family tree on Genealogy Online via https://www.genealogieonline.nl/en/