Datasets » Open Archieven

Vragen en suggesties over de datadump en API's en vermeldingen van gebruik van de datadump en API's zijn welkom op genealogie@coret.org.


Datadumps

Een groot deel van de data (* 1) die Open Archieven heeft geharvest en omgezet naar het A2A model wordt beschikbaar gesteld in datadumps. Er zijn gz-gecomprimeerde exports beschikbaar in de volgende formaten:

*1) Sommige organisaties die data beschikbaar stellen hebben dit gedaan onder de voorwaarde dat de data niet als open data weer beschikbaar wordt gesteld. Deze data wordt dan ook niet via datadumps en OAI-PMH endpoint beschikbaar gesteld.

*2) De in de linked data gebruikte https://www.openarch.nl/id/ URI's voor person, event, relationep, relationpp en source resolven op basis van de Accept header als Turtle of NT, en voor record daarnaast ook in HTML, JSON en GEDCOM. De gebruikte ontologie is gebaseerd op het A2A-XML model.


API's

Metadata (OAI-PMH endpoint voor harvesting)

De metadata van "akten" die worden getoond op Open Archieven is als repository beschikbaar via een OAI-PMH (Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting) metadata feed. Deze feed is een implementatie van een OAI-PMH Data Provider, gebaseerd op OAI-PMH 2.0, inclusief on-the-fly GZIP compressie. De data is geordend in sets, een voor elke archieforganisatie (waarvan de data mag worden gedistribueerd). De data bestaat uit XML volgens het A2A model. Het OAI-PMH endpoint staat beschreven op Open Archives OAI-PMH data provider pagina.

Open Archives API

De Open Archives API biedt methoden voor het zoeken, matchen en weergeven van records, statistieken over archieven, records, brontypen, opmerkingen, familienamen, voornamen en beroepen, en geeft informatie over historische weermetingen en censusinformatie.

De API wordt beschreven op de Open Archives API- documentatiepagina.

Gevonden links

Open Archieven matched de informatie van archiefinstellingen met externe bronnen zoals Atria, Biografisch Portaal Nederland, Graftombe.nl, Huygens ING, IISG, Joods Historisch Museum, Joods Monument, Online-begraafplaatsen.nl, Oorlogsgraven stichting, Parlementair Documentatie Centrum, RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en Wikipedia.

De matches zijn worden als gevonden links beschikbaar gesteld. Hierbij kan een archieforganisatie, brontype en/of externe bron geselecteerd worden. De gevonden links kunnen gedownload worden in CSV en JSON formaat.

Personen (open search API)

De zoekfunctie van Open Archieven ontsluit 269 miljoen historische persoonsvermeldingen. Deze zoekfunctie is gebaseerd op de Open Search API. Zoekresultaten zijn beschikbaar in HTML en JSON.Beschikbare datasets per archieforganisatie

De genealogische metadata van akten uit de volgende 135 archiefbewaarplaatsen zijn als dataset beschikbaar voor hergebruik:

Zoek uw voorouders en publiceer uw stamboom op Genealogie Online via https://www.genealogieonline.nl/